Timp de trei zile, Teodor Birț, președintele AAPR, împreună cu 16 directori de piețe din țară au participat la o vizită de lucru în județul Vrancea.
Întreaga vizită s-a axat pe discuții despre activitatea asociației, despre investiții și îmbunătățirea condițiilor din piețe, problemele producătorilor locali și relația dintre producători și cumpărători. S-a pus accent pe încercarea de eliminare a intermediarilor care vând la suprapreț produsele producătorilor, dar mai important, nu respect calitatea acestora, așa cum le cumpără la prima mână.
Prima oprire a delegației a fost la Piața Moldovei din Focșani. La fel ca în toate piețele din România, și aici lucrurile pot fi îmbunătățite. Dar, mai mult ca în alte părți, relația dintre producător și client este una specială. Focșănenii îți fac programul de cumpărături în funcție de ziua în care îi găsesc la piață pe producătorii de la care cumpără de ani de zile.
Apoi, reprezentanții AAPR au avut o întâlnire cu vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea – Ionel Cel-Mare, subprefectul Gheorghiță Berbece, președintele ACoR Vrancea și primarul comunei Bolotești -Fănică Popa, primarul comunei Suraia – Maria Stroe, primarul de la Urechești – Nistor Bratosin, primarul comunei Garoafa – Laurențiu Diaconu, viceprimarul comunei Gologanu – Dobrița Barbălată și administratorul public al județului Vrancea – Adrian Crețu. Aici discuțiile s-au îndreptat către înlesnirea ”drumului” mărfii de la producători pe mesele din piețe. Aici este locul în care aceștia pot vinde rodul muncii lor, iar ajutorul și implicarea autorităților sunt vitale în această intermediere.
Vizita la Crama Domeniile Panciu și Podgoria, acolo unde se cultivă via din care apoi se produce unul din cele mai cunoscute și de tradiție vinuri românești, a marcat finalul întâlnirii din Vrancea. Strugurii, la fel ca legumele și fructele sunt produse obținute prin munca producătorilor și merită să ajungă pe mesele românilor la un preț corect și o calitate bună. De aceea s-a insistat pe eliminarea samsarilor care alterează cele două cerințe principale.