Plata cu cardul in piață are drept scop principal alinierea comerțului tradițional la standarde europene Smart și își propune să găsească un numitor comun între tendința în creștere în rândul consumatorilor de a mânca mai sănătos și de adopta un stil de viață ce include o alimentație bogată în fructe, salate și legume și susținerea fenomenului “eat local” – consumul de produse de la producătorii locali.
Astfel, dotarea piețelor agroalimentare cu opțiunea de a plăti cu cardul contribuie la creșterea vânzărilor de produse ale producătorilor agricoli.
Proiectul este adresat exclusiv producătorilor agricoli care își comercializează produsele în piețele agroalimentare.
Decizia de introducere a plății cu cardul la producători a fost luată după ce un studiu de piață comandat de Mastercard a arătat că nouă din zece adulți care locuiesc la oraș dețin un card bancar și fac plăți cu acesta, în medie, de două ori pe săptămână.
Plata cu cardul în piață este un proiect dezvoltat de MasterCard și Asociația Administratorilor de Piețe din România, în colaborare cu Patria Bank, și beneficiază de susținerea primăriilor Sibiu, Galați, Iași si Sector 1 București.
In acest moment sunt montate 86 de POS-uri.
Piața Agroalimentară Cibin – Sibiu
Piața Cibin din Sibiu este prima piață din România, unde plata pentru legume și fructe poate fi făcută și cu cardul bancar. 30 de tarabe, inclusiv în hala de lactate, au fost dotate cu aparate POS, operaționale din această dimineață. Prima tranzacție cu cardul a fost înregistrată, oficial, la ora 8.30.
Proiectul este dezvoltat de Mastercard și Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), în parteneriat cu Patria Bank, și beneficiază de susținerea Primăriei Sibiu și a Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019.
Piața Agroalimentară Iași
Primul pas pentru o Piață SMART a fost făcut pe 20 septembrie 2019 la Iași. Mai mulți antreprenori și localnici au încercat să găsească soluțiile pentru a face posibilă conectarea pieței agricole cu tehnologia. Evenimentul a avut loc în Piața Alexandru ce Bun, ocazie cu care au fost puse în funcțiune 15 POS-uri de plată cu cardul bancar. Acestea au fost montate la mesele și vitrinele frigorifice ale mai multor producători locali. Proiectul a fost dezvoltat de Mastercard și Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), în colaborare cu Patria Bank, și beneficiază de susținerea Primăriei Iași și a Camerei de Comerț și Industrie Iași.
Piața Agroalimentară Galați
Galațiul este primul oraș din Moldova unde, de joi, 19 septembrie, plata pentru legume, fructe, brânzeturi sau carne poate fi făcută și cu cardul bancar.
20 de terminale POS sunt instalate la mesele și vitrinele frigorifice ale mai multor producători locali. Proiectul este dezvoltat de Mastercard și Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), în colaborare cu Patria Bank, și beneficiază de susținerea Primăriei Galați.
Piața Agroalimentară Matache – București
Plata cu cardul în piață, și în București dupa succesul din primele cinci luni de la nivel national 31.10.2019
Asociația Administratorilor de Piețe pune Capitala pe harta orașelor unde este implementat sistemul de plată cu cardul la piață, alături de Sibiu, Galați și Iași. De la finalul lunii octombrie, folosirea cardului ca modalitate de plată este posibilă în piețele Matache și Domenii. Pentru că sezonul agricol este pe final, pentru București, montarea POS-urilor va fi reluată din primăvara lui 2020. Rezultatele cele mai spectaculoase au fost înregistrate la Sibiu, unde numărul solicitărilor de montare de POS-uri s-a dublat, iar unii dintre producători au anunțat deja că vor folosi aparatele și în extrasezon.
86 de POS-uri au fost montate în patru piețe din România, de la demararea proiectului, în iunie. În cele cinci luni de implementare, numărul tranzacțiilor s-a triplat. Decizia de a introduce plata cu cardul în masă vine după un experiment făcut de Mastercard.
“În anul 2015, atunci când am instalat în premieră un POS în Piața Hala Traian din București visam cu ochii deschiși la momentul în care acest proiect se va extinde în mai multe orașe din țară. Astăzi, la aproximativ cinci ani de la momentul derulării experimentului și la cinci luni de la testarea proiectului-pilot implementat în Sibiu, observăm cum dorința producătorilor agricoli de a alinia comerțul la standardele europene Smart devine mai puternică pe zi ce trece. Iar asta se întâmplă pentru că au înțeles importanța plăților electronice și modul în care acestea ne pot simplifica viețile, devenind un mijloc de economisire, dar și un excelent instrument pentru creșterea vânzărilor. Ne bucurăm să fim alături de ei și suntem convinși că lansările din piețele Matache și Domenii vor înregistra același succes.”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România