Administratorii de piețe agroalimentare din România s-au întâlnit la Brașov

Reprezentanții legali ai piețelor agroalimentare din România au participat săptămâna trecută la Adunarea Generală a membrilor care a avut loc în Brașov.

Principalul subiect de pe ordinea de zi a fost identificarea unor soluții pentru reducerea costurilor cu energia și creșterea eficienței energetice, astfel încât producătorii agricoli și operatorii economici care își desfășoară activitatea în piețele agroalimentare să nu fie nevoiți să plătească mai mult și astfel să crească prețul produselor agroalimentare.

Piețele agroalimentare organizate în societăți comerciale (întreprinderi publice), cu acționar majoritar UAT-ul, nu beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice, iar unele dintre ele deja au primit facturi împovărătoare.

Piețele agroalimentare deservesc populația având ca scop prestarea unor servicii publice în folosul direct sau indirect al cetățenilor, iar facturarea energiei electrice la tarifele de pe piața liberă, fără a beneficia de o plafonare a acestora, va conduce la majorarea tarifelor prestate de aceste întreprinderi publice, fapt ce va genera, în cascadă, creșterea prețurilor produselor comercializate sau a serviciilor prestate populației.

În urma dezbaterilor s-a concluzionat că pentru moment trebuie analizate cu celeritate posibilitățile de reducere a consumului, de utilizare rațională a utilajelor consumatoare de energie electrică din piețele agroalimentare și de trecerea la utilizarea de tehnologie LED, eficientă energetic și superior calitativă din punct de vedere al luminozității. De asemenea, se va solicita în continuare sprijin pentru reglementarea plafonării prețului energiei electrice și pentru alocarea de fonduri necesare pentru reducerea consumului energiei în viitor.

Alte subiecte dezbătute au fost digitalizarea și protejarea producătorilor tradiționali. După implementarea proiectului pilot în câteva piețe administrare de membrii ai asociației, proiectele de digitalizare se vor implementa în și mai multe piețe, iar fiecare producător agricol va avea un cod QR afișat la tarabă/masă, astfel încât cumpărătorii să aibă acces la toate informațiile despre acesta și produsele comercializate.
Tot în cadrul acestei întâlniri doamna viceprimar Flavia Ramona Boghiu, alături de echipa de la Brașov, a prezentat colegilor din țară metodele identificate și aplicate în piețele din Brașov pentru protejarea producătorilor autentici.