Solicitare de sprijin pentru plafonarea prețului la energie în piețele agroalimentare

Teodor Ioan Birț – președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România a solicitat sprijin la Camera Deputaților pentru plafonarea prețului la energie în piețele agroalimentare.

Conform Proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022, piețele agroalimentare organizate ca și societăți pe acțiuni, cu acționar majoritar UAT-urile, nu beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice.

Piețele agroalimentare deservesc populația, având ca scop prestarea unor servicii publice în folosul direct sau indirect al cetățenilor, iar facturarea energiei electrice la tarifele de pe piața liberă, fără a beneficia de o plafonare a acestora, va conduce la majorarea tarifelor prestate de aceste întreprinderi publice și la costuri suplimentare pentru operatorii economici din piețe, fapt ce va genera, în cascadă, creșterea prețurilor produselor comercializate sau a serviciilor prestate populației.

Având în vedere importanța deosebită și necesitatea introducerii piețelor agroalimentare la plafonarea prețului la energie, președintele AAPR – Teodor Ioan Birț s-a întâlnit ieri, la Camera Deputaților, cu președintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare – domnul deputat Costel Neculai Dunava, cu președintele Comisiei pentru industrii și servicii – domnul deputat Sandor Bende, cu doamna deputat Viorica Sandu de la Comisia pentru agricultură și cu domnul Secretar de stat – Sorin Moise de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aceștia ne-au garantat sprijinul în reglementarea acestei omisiuni și ne-au asigurat că ne vor susține, în special în această perioadă dificilă prin care trecem, în care costul energiei influențează decisiv activitatea piețelor agroalimentare.

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să susținem producătorul agricol, produsul românesc și operatorii economici locali.